CEO Event
CEO Event


EVENT TERMİNOLOJİSİ
 

A


acente (agency): sözleşme uyarınca, belli bir ücret karşılığında ve belli bir bölge içinde turizm faaliyetleri yürüten kişi veya kuruluş.

açık büfe (open buffet): davetlilerin veya müşterilerin önceden hazırlanmış büfedeki yiyecek ve içeceklerden dilediklerini, istedikleri miktarda alabildikleri düzenleme biçimi.

açık uçlu uçuş (open-jaw flight): bir şehirden diğerine yolculuk yapıp, kalkış noktasına geri dönüşü farklı bir şehirden yapmanızı sağlayan bilet. Ör. gidiş uçuşu Londra - İstanbul, dönüş İzmir - Londra.

açılış konuşmacısı (keynote speaker): sunumu ile etkinliğin temasını veya tarzını belirleyen konuşmacı. Genelde bir kamu kuruluşu tepe yöneticisi veya belirli bir alanda nüfuz sahibi biri.

açılış konuşması (keynote address): etkinliğin tarzını veya temasını belirleyen ve katılımcıları motive eden toplantı açılış konuşması, sunumu.

after parti (after dinner entertainment): etkinlik formalitelerinin sonuçlanmasından sonra konukları eğlendirmek için düzenlenen eğlence.

ajanda (agenda): kayıt sırasında konferans delegelerine verilen konuşmacıların, sunumların ve ilgili zamanlamaların listesi.

alakart (a la carte): bir restoranda geniş bir seçeneği kapsayan, her tabağın ayrı olarak fiyatlandırıldığı menü. Karta göre, kart usulü, seçimi doğrudan müşterinin tercihine bırakılan yemek usulü.

alan derinliği (depth-of-field): kamera merceğinin önündeki alan, en yakın öğeden kameraya en uzak olana kadar odaklanan alan.

alanda kayıt (on-site registration): katılımcıların önceden değil, etkinlik mekanında kayıt olması.

alt bas hoparlör (subwoofer): alt bas sesler için kullanılan hoparlör. Ortama bir insan 20 - 20.000 Hz aralığındaki sesleri duyabilir. Alt bas hoparlörler 20 - 200 Hz arası sesleri üretebilir ama 100 Hz altı yaygın olarak kullanılır. Genellikle ev sinema sistemlerinde, etkileyici efektleri üretebilmek amacı ile kullanılır.

amplifikatör (amplifier): müzik sistemlerinde sesin yükseltilmesini sağlayan bir aygıt olan amplifikatör, kaynak cihazdan gelen sesin sinyallerinin güçlendirilmesini sağlar. Kısaca ‘amfi’ olarak bilinir.

ana kontrol masası (central console): teknik bir ekibinin çeşitli AV (ses-video) ekipmanlarını çalıştırabileceği, genellikle konferans alanı alanının ortasına yerleştirilmiş ve sahneye bakan kontrol masası.

ana ses sistemi (FOH speakers): seyirciye dönük ana hoparlörler.

analog (analog): herhangi bir duraksama yapmadan, sürekli değişim gösteren sinyaller.

ANSI: Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü’nün (American National Standards Institute) kısaltması.

aperatif (appetiser): küçük, lokma büyüklüğünde yiyecekler, genellikle otururken servis edilir.

APEX (APEX): sayısı ve satış zamanı kısıtlı olan ucuz biletler için kullanılan hava yolu tarifesi.

arka fon (backdrop): genellikle metal yapı üzerine gerilen, dijital baskı vinil pano. Genel markalama ve sahne arka planı için kullanılır.

ATA karne (ATA carnet): ATA karnesi Uluslararası Geçici İthalat Sözleşmesi —kısaca İstanbul Sözleşmesi— ve ekleri kapsamında, taraf ülkeler arasında başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgesi.

AV (audio video): görüntü ve ses bilgilerini kaydeden, işleyen, oluşturan ya da çalan donanım.
 

B


backline (backline): sahnede gösteri yapacak sanatçı için gerekli donanım. Gitar, basgitar ve klavyeler veya sintizayzır için amplifikatörler ve hoparlörler.

backline rider (backline rider): sanatçının performansı için gerekli donanımın ana hatlarını belirtir. Genelde sanatçı sözleşmesinin bir parçasını oluşturur.

backline teknisyeni (backline technician): lojistik dahil olmak üzere sanatçı performansları için teknik destek sağlayan görevli.  

bagaj limiti (baggage allowance): havayolu kuruluşlarının belirlediği sınırlar içerisinde yolculara ücretsiz verilen ve kg üzerinden hesaplanan yük taşıma limiti.

bağlantı noktası (connecting point): bağlantı uçuşu için, uçak değiştirilen hava alanı.

bağlantı uçuşu (connecting flight): varış noktasına ulaşabilmek için değiştirilen uçuş.

bağlantılı uçuş (connection flight): uçak yolculuğunda, hedef noktasına varıncaya kadar değiştirilen uçuş.

bahşiş (tip): otel, lokanta gibi yerlerde bir hizmet görene, verilmesi gereken ödemeden ayrı olarak, teşekkür amacıyla fazlada verilen para.

banket masa (banquet rounds): büyüklüğüne bağlı olarak 8-11 konuk alabilen yuvarlak masa. Yuvarlak masa olarak da bilinir.

banket şefi (banquet captain): bir mekan ya da etkinlikte yemek servisine nezaret eden takım lideri. Kat görevlileri ile mutfak arasındaki bağlantıdan da sorumludur.

bant genişliği (bandwidth): bozulma olmadan bilgi taşıma kapasitesi ölçüsü. EQ’nun etkili olduğu frekans aralığının genişliği. Oktav cinsinden ifade edilir.

barmaid (barmaid): alkollü içkileri, alkolsüz sıcak ve soğuk içecekleri ve bunlarla birlikte hafif yiyecekleri sunmakta uzmanlaşmış bayan çalışan.

barmen (barmen): alkollü içkileri, alkolsüz sıcak ve soğuk içecekleri ve bunlarla birlikte hafif yiyecekleri sunmakta uzmanlaşmış erkek çalışan.

bas hoparlör (woofers): frekansı 20 – 200 Hz arası bas sesler (alt frekanslar) için kullanılan hoparlör.

baz ücret (base fare/rate): esas ücret. Genellikle biletlerin, vergiler, harçlar ve diğer sürşarj eklemelerinden önceki fiyatı.

bedelsiz (complimentary): kompliman olarak sağlanan, bedelsiz hizmet veya servis.

beklemede (standby): koltuk garantisi olmayan biletler için kullanılan ifade. Yolcular bu durumda, koltukların müsait olmasını bekler.

bel boy (bellboy): otele gelen müşteriyi ön bürodan alarak, eşyaları ve oda anahtarı ile odasına götüren, müşteri adına gelen posta ve mesajı ileten ve otelden ayrılırken aynı şekilde ilgilenen görevli.

biletleme (ticket issuance): rezervasyon yapılan biletin satın alınması.

biniş kartı (boarding pass): uçuş öncesi kontrolün (check-in) ardında verilen uçuş kartı. Üzerinde koltuk numarası bulur ve genellikle yolculuk bitimine kadar saklanması tavsiye edilir.

bit (bit): 0 ve 1’lerden oluşan ikili sistemin (binary digit) kısaltması. Veri depolama ve transferlerindeki en küçük dosya birimi.

bit derinliği (bit depth): bilgiyi tanımlamak için gerekli bit sayısı. Görüntüdeki renk sayısını ifade eder.

blok şeması (block diagram): belirli bir sistemden geçen sinyal yolunun bir resmi.

BNC: iki pimli kilit özelliğine sahip, profesyonel tipte bir video konektörü.

boom mikrofon (shotgun / booom microphone): film veya video çekimlerinde ses kayıtları için uzun bir çubuk aracılığı ile kamera açısının dışında kalacak şekilde yukarıdan sarkıtılan, aşağıdan veya yanlardan tutulan mikrofon.

buşon ücreti (corkage charge): mekana dışarıdan getirilen içkinin servis ücreti.

bütçe (budget): bir projenin gelir ve giderlerini, tür ve ayrıntılarıyla gösteren çizelge.
 

C


cash bar (cash bar): konukların sipariş ettikleri yiyecekler ve içecekler için bireysel ödeme yapmaları gereken satış noktası.

Cat 5 (category 5, cat 5): kategori 5 kablo veya cat 5 kablo. Megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. 100 Mb/s’aya kadar veri taşır.

Cat 6 (category 6, cat 6): kategori 6 kablo veya cat 6 kablo. Ethernet tabanlı bilgisayar ağlarında tercih edilen ve gigabit hızında veri taşıma kapasitesine sahip bir UTP kablo standardı.

ceza ücreti (penalty fare): bilet değişikliği ve iptali yapabilmek için ödenen ücret.

charter (charter): genelde acentelerin kiraladığı ve müşterilerine sattığı paket tur uçuşlar. Diğer uçuşlara göre daha ucuzdur.

check-in (check-in): 1 müşterinin konaklama tesisine kabul işlemlerinin yapılması süreci. 2 uçuş öncesi bagaj verme ve bilet kontrol işlemi

check-out (check-out): müşterinin konaklama tesisinden ayrılması işlemlerinin yapılması süreci.

CODEC (CODEC): veri ve sinyallerin, dijital ortamda sıkıştırılarak kodlanması ve tekrar çözülmesini sağlayan yöntem.

concierge (concierge): genellikle büyük otellerde, müşterilerin konser bileti, alışveriş ihtiyacı, restoran randevusu, uçak rezervasyonu, taksi temini, bagaj emaneti vb. ihtiyaçlarına yardımcı olan görevli. Günümüzde büyük konut projelerinde de, proje sakinlerine bu türden hizmetleri sunanlar da aynı terimle adlandırılır.
 

Ç


çevre tanıtıcı tur (sight seeing tour): etrafı gezip görme turu.

çift kişilik oda (double room): iki kişilik, tek yataklı oda.

çift kişilik yatak (double bed): standart ölçüleri 135x190 cm olan yatak. En yaygın otel odası yatak boyutu.

çocuk tarifesi (child rate): 2-12 yaş arasındaki çocuklar için uygulanan ve erişkin konaklamasına göre indirimli tarife.
 

D


dans pisti (dance floor): üzerinde dans edilen zemin.

data projeksiyon (data projector): bilgisayar ekranındaki bilgiyi yansıtarak, görselleştirmek için kullanılan aygıt. 

delay (delay): bir veya daha fazla ses sinyali veya frekansındaki iletim hızını geciktirmek için kullanılan, ses sinyali işleme cihazı veya devresi.

demo (demonstration): bir sanatçının yetenek ve müzikal tarzını öne çıkaran kısa kayıt.

deniz turizmi (sea tourism): su sporları, yatçılık, deniz ve kum banyosu gibi denizde yapılan faaliyetleri konu alan turizm türü.

depozit (deposit): bir mekan veya tedarikçiye, alınacak hizmeti garanti etmek için yapılan ön ödeme.

desibel (decibel): ses ve sinyal ölçümleri için kullanılan logaritmik birim. Logaritmik olması sebebi ile bu birimi kullanarak, çok büyük değerleri küçük değerlerle ifade etmek mümkündür. Desibel kendi başına bir değer değildir. İki değerin oranını ifade etmekte kullanılır. Kısaltma olarak dB kullanılır. Sıfır desibel, insan kulağının işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir.

destinasyon (destination): seyahat edilecek ülke ya da bölge. Varış noktası.

devredilmez (non-transferable): sadece belli bir yolcu için kullanılabilen, başka yolcuya devredilemeyen bilet.

dijital (digital): sayısal veri, dijital veri veya dijital sinyal, sayısallaştırılmış sinyal. Belirli anlarda sadece anlık olarak yükselen/alçalan ve bir miktar sabit kalan fonksiyon grafiklerine dijital sinyal denir.

dijital-analog çevirici (digital-to-analog converter): dijital olarak temsil edilen ses sinyalini, analog sinyale çeviren devre veya cihaz.

DIN (DIN): Deutsches Institut (für) Normung’un (Alman Standartlar Enstitüsü) kısaltması.

direkt uçuş (direct flight, non-stop flight): hava yolu duraklama yapsa bile, varılacak yere kadar uçak değiştirmeden yapılan doğrudan uçuş.

diskjokey (disc jockey): radyolarda, diskoteklerde vb. plakların ya da ses bantlarının çalınmasını yöneten, müzik yayınlarını sunan kimse.

DLP projeksiyon (DLP): LCD teknolojisine alternatif, Texas Instruments DLP teknolojisini kullanan bağımsız aygıt. DLP (digital light processing), DMD (digital mirror device) olarak adlandırılan bağımsız bir dijital görüntü yongası kullanır. Bu aygıt, video sinyallerine dayanan ışıkları bükebilen milyonlarca mikroskobik eğim aynaları içerir. 

DMC (DCM): destination management company’nin (destinasyon yönetimi şirketi) kısaltması. Yerel destinasyon bilgisi sağlayan şirket.

dolgu ışığı (fill light): ek aydınlatma. Gölgeleri azaltmak, karanlık alanları ışıklandırmak için kullanılır.

down light (down light): aşağıya doğru olan ve neredeyse zemine dik aydınlatma.

dönüşü açık bilet (open return ticket ): gidiş-dönüş olarak alınan ve dönüşü istenilen bir tarihte yapılabilen bilet.

duty-free (duty-free): gümrük vergisi muafiyeti.

duty free mağazası (duty free shop): uluslararası sulardan transit geçişte veya havaalanlarında, alkollü içecek, tütün ürünleri, parfüm vb. tüketim ürünlerinin gümrük vergisiz satıldığı mağaza.

duraklama (stopover): gidilecek yere varana kadar, bir gecelik veya daha uzun süreli duraklama. Genellikle uzun süreli uçuşları, bölmek için yapılır.

düşük sezon (low season): sezon dışı, konaklama fiyatlarının düşük olduğu sezon. Ayrıca bkz. yüksek sezon.

DVI (DVI): digital visual lnterface’in (dijital görsel arayüz)kısaltması. LCD ve dijital projektörler gibi aygıtlardaki görüntü kalitesinin artırılması için tasarlanmış bir standart. Sıkıştırılmamış dijital video verisinin taşınmasını amaçlar. HDMI ile kısmen uyumludur. 
 

E


eğlence (entertainment): 1 neşeli ve hoşça vakit geçirten şey. 2 eğlendirmek için yapılan gösteri.

ekolayzır (equaliser, EQ): sesin frekans dengesi, tınısı (timbre) ve harmonik içeriği (harmonic content) üzerinde değişimler yaparak aktif ton kontrolü sağlayan ünite. Shelving, grafik, parametrik ve yarı-parametrik olmak dört çeşit EQ vardır. Shelving EQ seçilen belli bir frekansın altında veya üstünde kalan frekans aralığını seviye olarak artırır veya azaltır. Grafik EQ’larda sabit frekans noktaları bulunur. Kullanıcı sadece bu noktaların seviyelerini kontrol edebilir. Yarı-parametrik EQ’larda frekans noktası ve seviyesi kullanıcı tarafından ayarlanabilir. Yarı- parametrik EQ’lar, sweep EQ olarak da adlandırılır. Parametrik EQ’larda, yarı parametrik EQ’lara ek olarak bandwidth veya Q olarak adlandırılan ve EQ’nun etki ettiği alanın genişliğini kontrol eden bir parametre bulunur.

eko turizm (ecotourism): doğal çevre ile turizm faaliyetini bağdaştıran, çevrenin olumsuz etkilenmemesi konusunda sorumluluk güdüsü ile hareket etme esasına dayalı turizm.

ekstralar (incidentals charges): mini bar, telefon görüşmesi ve oda servisi gibi otellerde oda ücretine dahil olmayan ve ayrıca ödeme yapılması gereken masraflar.

el bagajı (carry-on): Uçak yolculuklarında elde taşınabilen, ağırlığı 8 kg geçmeyen ve genellikle 55x40x20 cm boyutlarındaki bagaj türü.

emanet odası (luggage room): çoğunlukla konaklama tesisleri, hava alanları ya da garlarda bagajların emanet edildiği yer, oda.

empedans (impedance): devreden geçen alternatif akımın direnci. Ohm cinsinden ifade edilir.

en boy oranı (aspect ratio): görselin genişliğinin yüksekliğine oranı.

erken kayıt (early bird registration): katılımcıların gerçekleşmeden belli bir süre önce bir etkinliğe daha düşük fiyatlarla dahil olmalarına izin veren avantajlı kayıt.

EST (EST): Doğu Standart Saati’nin (Eastern Standard Time) kısaltması. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimi. UTC -5:00’dir. Yani Greenwich'e (GMT) göre 5 saat geridedir.

eternet (ethernet): Xerox tarafından keşfedilen ancak günümüzde IEEE'nin 802.3 alt komitesi tarafından kontrol edilen veri yolu topolojisi; bilgisayar ağları için bir dizi ağ kablolaması ve ağ erişim protokolü standartı. Eternet, yerel ağlar için kullanılan veri çerçevesi tabanlı bir bilgisayar ağı teknolojileri ailesidir. Kelimenin kökeni ether den gelmektedir.

event (event): profesyonel olarak planlanıp yönetilen kamusal veya sosyal aktiviteler bütünüdür. Event yönetiminde çok adımlı, çok katmanlı ve çok yönlü aktiviteler seti kurum, kuruluş ve kişilerin hedefleri doğrultusunda birbiri ile bağlantılı olacak şekilde bir araya getirilir ve uygulanır. Aslında proje yönetiminden farksızdır ve yönetimin tüm işlevlerini içerir. Event yönetimi işe, planlama ile başlar. Organizasyon, yürütme, koordinasyon ve kontrol süreçleri ile de tamamlanır. Bu 5 temel işlev, başarılı event yönetimi için olmazsa olmazlar olarak bilinir. Event yönetiminin 6 temel boyutu ise başta kurumsal etkinlik olmak üzere kongre, spor, eğlence, fuar ve tasarımdır.

event kılavuzu (events specifications guide): genellikle event planlayıcısı tarafından yazılan, tedarikçiler ve katılımcılarla paylaşılan, bir etkinliğin tüm gereksinimlerini ve talimatlarını özetleyen kapsamlı belge.

event markalama (event branding): event için yapılan markalamayı tanımlamak için kullanılan bir pazarlama terimi. Dijital markalama (ör. etkinlik web siteleri, etkinlik uygulamaları, etkinlik e-posta pazarlaması) veya yerinde markalama (ör. etkinlik standı, dekor, bayrak vb.) event markalaması türleridir.

event yöneticisi (event manager): her türlü ve her boyutta eventi planlama, organize etme, yürütme, koordinasyon ve kontrol kapasitesine sahip üst düzey görevli.
 

F


fade in (fade in): ses dalgasının seviyesinin, belli bir süre içinde belli bir yüksekliğe ulaşması.

fade out (fade out): ses dalgasının seviyesinin, belli bir süre içinde azalarak kaybolması, duyulamaz hale gelmesi.

fatura (invoice): satılan veya sağlanan mal ve hizmetlerin cinsini, miktarını, fiyatını ve toplam tutarını içeren, satıcı tarafından düzenlenerek alıcıya verilen belge.

faz (phase): sinyal veya ses dalgalarının çevrimlerinin referans alınan zamana göre ilişkisi. Derece (°) cinsinden ifade edilir. Bir çevrim 360°’dir.

fazla bagaj (excess baggage): standart limitleri aşan bagaj. Kendilerine tanınan bu limitlerin üzerine çıkmaları durumunda yolculardan, genellikle fazla bagaj ücreti talep edilir.

fazladan rezervasyon (over booking): günlük rezervasyon toplamının, oteldeki toplam oda sayısını aşması.

fiber optik kablo (fiber optic cable): ışığı taşımak için kullanılan bir veya daha fazla fiber optik içeren ve birkaç kat koruyucu madde ile sarılmış kablo. Fiber optik kabloda veri göndermek için elektronik sinyaller yerine elektriksel parazitlerin oluşmasını engelleyen ışık iletir. Işık sinyalinin gönderilmesi amacıyla camdan imal edilmiş tüpler içerisine yerleştirilen bu kablo çeşidi, cam elyaf ve kevlar ile güçlendirilmiş koruyucu bir dış kılıf barındırır. 

fiyat tarifesi (price list): mal veya hizmetlerin fiyatlarını gösteren liste.

FOH teknisyeni (Front of House (FOH) engineer): canlı bir performans sırasında izleyicilerin duymasının istendiği sesleri düzenleyen teknik görevli. Başlıca sorumluluğu, mekan içerisinde üstün ses kalitesi sağlamak ve bunu yönetmektir.

fotoblok (foam board): üzerine baskı yapılabilen veya folyo üzerine basılan baskının lamine edildiği, belirli kalınlıktaki ortası strafor dışı karton malzeme.

frekans (frequency): bir saniye içindeki titreşim ya da çevrim (cycle) sayısı. Birim olarak Hertz (Hz) kullanılır.

french bed (french bed): iki kişilik tek, geniş yatak. Ölçüleri 140x195 cm olan ve standart iki kişilik yataktan daha büyük yatak.

fuar (exhibition): ticareti geliştirmek amacıyla düzenlenen ve girişimcilerin mal ve hizmetlerinin belli süreler içinde sergilendiği büyük sergi. Alıcı ve satıcıların bir araya gelerek iş anlaşmaları yaptıkları bu etkinlikler, genellikle aynı yerlerde ve her yıl aynı tarihe gelecek biçimde gerçekleşir.

fuar planı (exhibition plan): sergide kullanılacak alanları gösteren doküman. Stantlar, yürüyüş yolları, yiyecek-içecek mekanları vb. içeren fuar planı.

fuaye alanı (foyer area ): genellikle bir mekanın girişinde bulunan, yemek veya kayıt amacıyla kullanılan halka açık alan.
 

G


gala yemeği (gala dinner): genellikle resmî bir törenden sonra yapılan büyük ve gösterişli akşam yemeği.

geceleme (overnight): bir günlük konaklama.

genel oturum (general session): tüm katılımcıların katılabildiği konferans oturumu.

geri besleme (feedback): Bkz. eş. geri bildirim.

geri bildirim (feedback): 1 bir cihazın çıkışındaki sinyalin, kendi girişine geri dönmesi. 2 gönderilen bilgi veya talimatın, alıcıda oluşturduğu etkiye dair edinilen bilgi.

gizlilik sözleşmesi (confıdentiality agreement): taraflar arasında yürütülen proje ya da paylaşılan iş konusu ile ilgili olarak, gizlilik içerdiği açıkça belirtilen bilgi ve belgenin sadece amacına uygun kullanılmasını sağlama alan sözleşme.

gobo (gobo): duvar veya dans pistine yansıtılabilen desen veya mesaj oluşturmak için spot ışığı üzerine yerleştirilen kesilmiş metal parçası.

görsel-işitsel (audiovisual, AV): hem ses hem de görsel bir bileşene sahip olma anlamına gelir. Görsel-işitsel servis sağlayıcılar sıklıkla web akışı, video konferans ve canlı yayın hizmetleri sunar.

GMT zamanı (Greenwich Mean Time, GMT): Uluslararası standart saati, Greenwich ortalama zamanı. UTC (Coordinated Universal Time) olarak da bilinir.

gürültü azaltıcı (noise gate): belirlenen bir seviye üzerindeki sinyalleri, hiçbir işlem yapmadan ve hiçbir değişikliğe uğratmadan geçiren, ancak sinyal seviyesi belirlenen seviye altına düştüğünde çıkışını kapatan ya da çıkış seviyesini kullanıcı tarafından belirlenen düzeyde azaltan aygıt.

günübirlik (daily): 24 saati aşmayan kısa süreli yolculuk.

güzergâh (route, en route): uğranılarak geçilecek yerler, yol üstü yerler.
 

H


havaalanı kodu (airport code): üç harfli ve her hava alanı için özel olan kod, örneğin Atatürk Hava Limanı IST, İstanbul Havalimanı IHL, Heathrow LHR

HD Televizyon (HDTV): yüksek çözünürlüklü (high definition) televizyon.

herz (hertz, Hz): elektriksel bir sinyalin saniyedeki devir sayısı.

hol (hall): fuar yapılan tesis veya fuarın yerleştirildiği mekan içindeki alan.
 

I


IATA: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (International Air Transport Association) kısaltması.

IP (IP): internet protocol’ın (internet protokolü) kısaltması. Verilerin bir bilgisayardan veya aygıttan internet üzerinden diğerine gönderilmesini sağlayan standart ağ protokolü veya yöntemi.
 

İ


iptal koşulları (cancellation clause): tarafların her birinin sözleşmeyi iptal edebileceği veya feshedebileceği şartları belirten metin. 

iptal ücreti (cancellation charge): bilet iptal masrafı. Taşımacılık kuruluşlarının, yolculuktan vazgeçilmesi durumunda, seyahat edenlere uyguladığı cezai ücret.

ikiz yatak (twin bed): tek kişilik, iki ayrı yatak.

ikiz yataklı oda (twin room): içinde tek kişilik iki yatak bulunan, iki kişilik oda.
 

J


junior suit (junior suite): içindeki yatma alanının, oturma alanından bir bölme ile ayrıldığı geniş otel odası.
 

K


kabare düzeni (cabaret style seating): yuvarlak masa düzeni gibi ancak masanın sahneye bakan cephesinde bir boşluk bırakılarak, konukların sahneye arkalarını dönmemelerini sağlayan oturma düzeni.

kablolama (cabling): hoparlör ve ışıklar gibi elektronik donanımlara, zayıf akımlı güç sağlanması.

kabuki perde açılımı (kabuki reveal): bir perde veya başka bir hafif kumaşın tavandan, bir sahneyi, performans sergileyiciyi veya ürünü ortaya çıkarmak için hızla serbest bırakıldığı teknik.

kafa sayısı (head count): bir etkinliğe katılan misafir sayısı.

kalkış (departure): gidiş, ayrılma.

kamera podyumu (camera riser): kameranın çevredeki hareketlerden etkilenmemesi için kullanılan yükselti. Genellikle zeminden 1 m yükseğe yerleştirilir. 

kameraman (cameraman): görüntü araçlarını kullanan kişi. Haberciler dışarda bağımsız kameralarla aktüel kameraman olarak çalışırken, stüdyo kameramanları ise sabit kameralarla çekim yapar.

kanepe (canape): organizasyonlarda konuklara sunulan, soğuk ya da sıcak ikramlıklar.

kapalı devre televizyon (closed circuit television, CCTV): kapalı devre televizyon kameraların görüntü sinyallerini, belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyon farklı olarak CCTV, bir merkezden geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmayıp, belli bir alandaki görüntüyü izleme amacı ile konumlandırılır. CCTV, genellikle güvenlik ve izleme amaçlı kullanılır.

kaparo (down payment): müşteriden alınan ön ödeme.

kapasitif mikrofon (condenser microphones): kapsülü içinde ince metal bir diyafram ve backplate adı verilen ikinci bir levha bulunan, elektrostatik prensibine göre çalışan mikrofon.

kara taşımacılığı (ground transport): otobüs, minibüs, taksi vb. araçlarla insanların bir yerden diğerine kara yoluyla taşınması. 

karanlığa düşürmek (blackout): performans alanında, ışığın kısılması veya kapatılması

kare masa düzeni (hollow square seating): dışarıya yerleştirilmiş sandalyelerle kare oluşturacak şekilde masaların düzenlenmesi.

kat hizmetleri (housekeeping): otel odaları ve ortak alanların temizliği ve bakımıyla görevli birim.

kat görevlisi (house keeper): otellerde odaları temizleyen ve düzenleyen görevli.

katılım (attendance): bir evente katılan toplam kişi sayısı.

katılım fire oranı (attrition rate): bir evente kaydolduğu halde dahil olmayan katılımcıların oranı. Kayıt yaptıran katılımcı sayısı bölü, verilen fire’nin yüzde olarak ifadesidir.

katılımcı (attendees): bir evente kayıtlı olan veya dahil olan kişi. Delegeler, konuşmacılar, izleyiciler, medya mensupları ve misafirler katılımcılar olarak adlandırılır.

katılımcı profili (audience demographic): yaş, meslek, gelir düzeyi ve katılımcı ilgi alanlarını içeren katılımcı veri seti.

kıyafet kodu (dress code): genellikle belli bir etkinlik için katılımcılardan giyilmesi talep edilen elbise stili.

kızılötesi (infrared, IR): bilgi göndermek için kullanılan bir frekans aralığı. Uzaktan kumandalar ve diğer pek çok kablosuz aygıt IR kullanır.

king size yatak (king size bed): en az 183x200 cm ölçülerindeki yatak.

koaksiyel kablo (coaxial cable): radyo frekansta kullanılan bir kablo türüdür. Bu tür kablo iç içe dört katmandan oluşur: en içte sinyali taşıyan hat vardır. Bu uç dielektrik sabiti yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü ve en dışta da bir kaplama bir kılıf vardır.

komisyon (commission): bir ticari işlemin gerçekleştirilmesine aracılık eden kişi ya da kuruluşa hizmeti karşılığında işlem tutarının belli bir oranında yapılan ödeme.

komp oda (comp rooms): ücretsiz olarak sağlanan otel odası.

komponent video (component video): iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyali. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. Komponent video kabloları, ses sinyalini iletmez.

kompozit video sinyali (composite video signal): senkronizasyon ve video sinyalini bir arada barındıran, tam video sinyali. Resim sinyali, yatay/düşey senkronize sinyalleri ve boşluk sinyallerini içeren kodlanmış analog sinyal. Televizyon iletiminde kullanılır. NTSC, PAL, SECAM standart formatlarıdır.

konferanslar (conventions, conferences): belli bir yer ve zamanda, özel olarak saptanmış bir gündemin, o alanın uzman ve ilgilileri tarafından ele alması ve tartışılması amacıyla düzenlenmiş ulusal veya uluslararası toplantı.

konfirmasyon (confirmation): katılımın, seyahatin, konaklamanın kesinlikle gerçekleşeceğinin bildirdiği yazılı veya sözel mesaj. Teyit.

kongre merkezi (convention centre): gösteri, konferans veya sergi salonu. Belli uzmanlık alanında toplantılar ve kongrelerin düzenlenmesine olanak sağlayacak büyüklükte yapılara verilen addır. Bu yapılarda, genelde binlerce kişiye hizmet verecek kapasitede, birkaç kata yayılmış hizmet birimleri yer alır.

konuşmacı odası (green room): konuşmacılar, VIP'ler veya sanatçılar için izleyicilerden uzak, dinlenmeleri ve hazırlanmaları için ayrılmış özel oda.

kostüm (costume): sanatçıların performanslarında giydikleri ve oynadıkları karakterleri yansıtan belirli kıyafetler.

kruvaziyer (cruise): belirli bir süre içinde yolcuların gezme, eğlenme, dinlenme ihtiyaçlarını bir arada sağlayan ve kapsamlı bir organizasyonu gerektiren gemi turu.

kulaklıklı mikrofon (headset mic): başa takılan bir mikrofon ile bir veya iki hoparlörden oluşan ses alma ve vermeye uygun aygıt. Hoparlörler tek kulaklıkla (mono) veya çift kulaklıkla (stereo) olabilir.

kumaş kaplama (drape): arka fon için veya soyunma odasının önünde kullanılan kumaş parçası, perde.

kurumsal fiyat (corporate rate): pazarlık ve satın alma avantajları nedeniyle kurumsal müşterilerin elde ettiği ya da onlara tedarikçiler tarafından sağlanan elverişli fiyat.

kurumsal toplantılar (meetings): eğitimler, genel kurullar, seminerler, kongreler ve sempozyumlar gibi kurumsal amaçlara hizmet eden belli bir yer, zaman ve gündemli toplantılar.

kuver (covers): servis edilen yemek sayısı.
 

L


LAN (LAN): local area network’ün (yerel alan ağı) kısaltması. Belirli bir bölgeyle —ör. bir bina ya da bir kat—sınırlı bilgisayar ağı.

LCD (LCD): liquid crystal display’in (sıvı kristal ekran) kısaltması. Elektrikle polarize edilen sıvının, ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir polarizasyon filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisi. LC ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile vakumlu floresan ekranların yerini almıştır.

LCD projeksiyon (LCD projector): video projektör. Transparan LCD üzerinde oluşan görüntünün, kuvvetli bir projektör ışığı ile merceklere yansıtılarak; istenilen mesafedeki bir perde üzerinde görüntünün odaklaştırılarak görsellik elde etme tekniğine verilen genel ad.

lobi (lobby): 1 belirli bir görüş veya etki oluşturmak için siyasi irade ya da karar alıcıları, profesyonel olarak etkileme girişimi ve çabası. 2 müşteri veya konuk kabul salonu.
 

M


masa ortası (centrepiece): masa ortasına konan çiçek veya dekor aranjmanı.

mekan ışıkları (house lights): bir mekanda var olan ışıklar. Sahne ışıkları kullanıldığında, genellikle kısılır.

mesai saati (shift): çalışma saati, vardiya.

MICE: Meetings (Toplantılar) - Incentives (Teşvik Gezileri) - Congress (Kongreler) - Exhibitions (Sergiler) sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. İş turizmi olarak da bilinen bu etkinlikler arasında gastronomi, macera, özel festivaller, sosyal sorumluluk etkinlikleri, moda şovlar, sağlık ve wellness gibi aktiviteler yer alır. MICE içerisinde ulaşım, konaklama, transfer, tur, yeme-içme, rehberlik, teknik ekipman, tanıtım, pazarlama materyalleri, danışmanlık, insan kaynakları tedarik hizmetlerini barındırır.

mücbir sebep (force majeure clause): beklenmeyen veya kontrol edilemeyen bir olay meydana gelmesi durumunda, mekanın veya satıcının sorumluluğunu sınırlayan madde.
 

N


no show ücreti (no show payment): rezervasyonu yapılan hizmetin kullanılmaması durumunda ödenen ücret.

NTSC (NTSC): 1 National Television Standarts Committee'nin (Amerikan Ulusal Televizyon Standartları Komitesi) kısaltması. 2 NTSC, dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemi. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen bu formatın, daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirilmiştir. ABD ve Amerika kıtasındaki çeşitli ülkelerin yanı sıra Japonya’da da kullanılır. Analog televizyon yayıncılığında dünyada kullanılan üç sistemden biridir. Ayrıca bkz. PAL ve SECAM.

O


oda ve kahvaltı konaklama (bed and breakfast, BB): oda ve kahvaltı içeren konaklama. Bunun dışında kalan tüm hizmetler ücretlidir.

odak uzaklığı (focal length): bir merceğin merkezi ile görüntünün odaklandığı nokta arasındaki milimetre cinsinden uzaklık. Bir lense verilen değer, inç veya milimetre cinsinden belirtilir. Odak uzaklığı kısaldıkça, görüntü açısı artar.

oditoryum (auditorium): konserlere, konferanslara elverişli dinleme ve izleme salonu Kademeli seyirci oturma düzeni olan sahneli alan. Genellikle üniversitelerdeki amfi salonları, bu türden bir oturma düzenine sahiptir.

opsiyon süresi (cut-off date): 1 kesin rezervasyon yaptırılmadıkça, yer ayırmanın sona ereceğini belirten tarih. 2 bir şeyin teyit edilmesi veya tamamlanması gereken son tarih.

ortam ışığı (ambient light): etkinlik alanında mevcut olan, sonradan eklenmemiş doğal ışık.

ortam sesi (ambient noise): ses sistemi ile verilmek istenilen sesi bozan ses kaynağı, arka plan gürültüsü.
 

Ö


ön rezervasyon (pre-reservation): müşterinin yüz yüze, telefon veya internet aracılığıyla kendisine otel odası, ulaşım bileti veya diğer acentecilik hizmetlerini ayırtması, önden rezerve etmesi işlemi.

ödül töreni (award ceremony): bir şirket veya topluluk içindeki bireylerin ya da grupların performansının ödüllendirildiği etkinlik.

ön ışık (front light): izleyicilerin bakış yönünden yapılan genel aydınlatma.

ören yeri (ruins): antik yerleşme yeri kalıntısı, şehir veya kale yıkıntısı, harabe.

özel kullanım (exclusive use): bir mekan veya alanın özel kullanımı.
 

P


paket tur (package tour): ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte yer aldığı, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren turlar.

PAL (PAL): phase alternate line’ın (faz alternatif hat) kısaltması. 1963 yılında Almanya’da geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan renk kodlama sistemidir. Televizyon yayın sistemlerinde kullanılan PAL, bir analog formattır. Birçok farklı versiyonu bulunan PAL'ın ortak özelliği 625 yatay hat, 25 fps görüntü/saniye, 50i (interlaced layer) olmasıdır. Ayrıca bkz. NTSC ve SECAM.

paralel oturumlar (concurrent sessions): aynı zaman diliminde gerçekleşen oturumlar.panoramik şehir turu (panoramic city tour): bir araçla ya da yürüyerek, bir rehber eşliğinde şehrin gezilmesi.

PAX (PAX): persons amount x’in (kişi sayısı) kısaltması. Bir etkinliğe katılan ikram verilmesi gereken kişi sayısı veya yolcular ya da konaklayanların sayısı anlamında yaygın kısaltma.

PCO: Tam yazılımı 'Professional Conference Organisation'dur. Profesyonel konferans organizasyonları olarak bilinir.

PDP (PDP): plasma display panel’ın (plazma görüntü paneli) kısaltması. Plazma ekran bir görüntüleme paneli türüdür. 30 inç ve daha yukarı boyuttaki ekranlar için tercih edilir. Genel yapılarını, içesinde sıkıştırılmış iyonize gaz bulunan elektrik yüklü görüntü hücreleri oluşturur.

phantom power (phantom power): kondansatörlü mikrofonları çalıştırmak için kullanılan akım devrelerine verilen ad. 11-48 Volt arasında değişen, mikser veya ayrı bir güç ünitesi tarafından kablo aracılığı ile mikrofona gönderilen enerji. Piyasada yaygın olarak kullanılan modeli 48 Volt ve üzeridir.

piksel (pixel): dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir.

playback (audio playback): önceden kaydedilmiş bir ses veya video kaydının tekrar oynatılması.

projektör ışık (flood light): nispeten geniş bir alana büyük miktarda ışık yönlendirmek için kullanılan bir reflektör, lamba ve bazen tek bir mercekten oluşan armatür.

prova zamanı (call times): konuşmacı veya sanatçının etkinlik mekanında veya soyunma odasında hazır olması gereken zaman.
 

R


RCA konnektörü (RCA connector): şase ve tek iletkenden oluşan konektör. Dengesiz sinyal için kullanılır. Kasetçalar, CD oynatıcı ve benzeri ev tipi cihazların yanı sıra S/PDIF giriş ve çıkış kapıları için de kullanılır.

rehber (guide): tarih, arkeoloji, sanat tarihi, coğrafya, şehir, kültür gibi alanlarda uzmanlığı olan ziyaretçilere gezilerinde eşlik eden profesyonel görevli.

rezervasyon (reservation, booking): 1 otel, lokanta, sinema, tiyatro gibi yerlerin yanı sıra uçak, tren, otobüs gibi ulaşım araçlarında yer ayırtma. 2 bu gibi mecra ve kuruluşlarda müşterilere yer ayırma işini profesyonelce yapan örgütsel birim.

rezervasyon formu (booking form): etkinliğin tarihini, maliyetini, oda gereksinimlerini, yiyecek ve içecek hizmetlerini vb. içeren form.

rezervasyon kullanmama (no-show): geç kalan veya hiç gelmeyen yolcular için kullanılan ifade.
 

S


s video (s-video): video bilgisini iki ayrı sinyal şeklinde taşınması. Ayrıca y/c olarak da bilinir. S-video ile ses sinyali taşınmaz. VGA'dan çok düşük kalitede görüntü verdiği için s-video, projeksiyon için uygun değildir.

sağlık turizmi (health tourism): birtakım hastalıkların iyileştirilmesi için içmeler, kaplıcalar, ılıcalar, deniz, dağlar, mağaralar, sanatoryumlar, prevantoryumlar ve benzerlerinden yararlanmak üzere yapılan seyahatler.

sahne arkası (back of the house): bir mekanın, katılımcılar tarafından görülmeyen servis alanı, mutfak, giyinme odası ve ofis gibi alanları.

sahne görevlisi (stagehand): sahne donanımlarının taşınmasına ve kurulumuna katılan görevli.

sahne kaplama (staging top): kontrplak, halı, çelik, vinil, akrilik vb. sahne üzerinde ihtiyaca göre bir yüzey oluşturmak için kullanılan malzeme.

sahne monitörü (foldback): sanatçıların şarkı söylemelerini, müziklerini, konuşmalarını duyabilmeleri için kullanıldıkları ve canlı müzik performansları sırasında sahnede yer alan monitör hoparlörü veya sahne monitörü olarak bilinen sanatçıya özgü hoparlör.

salon planı (floor plan): bir mekan düzenini göstermek için yapılan ölçekli çizim. Sahne, oturma düzeni, masa yerleri, fuaye vb. alanları gösterir.

satış müdürü (director of sales): bir otel, restoran veya başka bir mekan adına bir etkinlik alanını pazarlayacak, satacak ve koordine eden görevli.

SECAM (SECAM): Séquentiel couleur à mémoire'nin (hafızalı sıralı renk) kısaltması 1956 yılında Fransa’da geliştirilmiştir. Fransa ve eski Fransız kolonilerinin yanı sıra Rusya’da da kullanılır. Analog televizyon yayıncılığında dünyada kullanılan üç sistemden biridir. Ayrıca bkz. NTSC ve PAL.

senkronizasyon (synchronization, sync ): iki veya daha fazla ses ve/veya görüntü cihazının transport kontrollerinin ve okuma hızlarının, birbirleriyle eşleştirilerek tek bir sistem gibi çalıştırılması. Senkronizasyon, time code ile gerçekleştirilir.

seperasyon (air wall): hareketli panel sistemi. Balo salonu gibi geniş bir alanı daha küçük odalara bölmek için kullanılır.

sergi (exhibition): 1 şehir, bölge ya da ülkelerin kendilerine özgü tarım, sanayi vb. ürünlerini tanıtmak, pazarlamak için gösterildiği özel sergi mekanı. 2 bu türden sergileme faaliyeti. 3 kamunun gezip görmesi, tanıması için yerleştirilmiş ürünleri ve sanat yapıtlarının tümü.

servis ücreti (service fee): otel ve restoranlarda hesaba eklenen hizmet bedeli.

ses-ışık firması (av contractor): projektörler, ekranlar, ses sistemleri ve video gibi görsel-işitsel donanım ile bunları kullanan teknik elemanları sağlayan kuruluş.

ses ışık teknisyeni (av technician): aydınlatma, ses, video ve sahnelemeden sorumlu olan teknik görevli.

ses işlemcisi (audio processor): ses sinyallerini bir şekilde değiştirmek için kullanılan elektronik bir cihaz.

ses sinyali (audio signal): sesin elektriksel formu. 

sıkıştırma (compression): sinyalde yüksek seviyeli yerlerin kısılarak, dinamik aralığın daraltılması işlemi.

sınıf oturma düzeni (classroom seating): katılımcıları odanın önüne bakacak şekilde, oturma yerlerinin ise masaların arkasında ve sahneye bakan sıralar halinde yerleştirdiği oturma düzeni.

sigorta (insurance): belli bir primin ödenmesi karşılığında belirtilen zarar, ziyan, hastalık veya ölüm için bu işle uğraşan kuruluşun (sigorta kuruluşu) tazminat garantisi vermeyi taahhüt ettiği düzenleme.

single supplement (single farkı): tek kişilik oda farkı. Çift kişilik odalarda tek kişi konaklandığında alınan fazladan ücret.

soğuk ışık (cool colour): yeşil-mavi-mor yelpazesindeki renkler.

soyunma odası (dressing area): sanatçının gösteriye hazırlandığı alan. Havlu, tam boy ayna, sandalye, asma raf, masa, ütü ve güç noktalarına erişim gibi eşyalar içerir.

söküm zamanı (bump out): event sonrası kurulan tüm donanımın, mekandan sökülüp çıkarılması için belirlenen süre.

sözleşme (contract): tarafların belirlenmiş şart ve koşulları kabul ettiği, yasal olarak bağlayıcı belge.

splitter (splitter): sinyali aktif olarak kayıpsız bir şekilde ikiye veya daha fazla sayıya bölen devre ve cihazlar.

suit oda (suite): bir salonu ve buna bağlanan bir veya daha fazla sayıda yatak odası bulunan konaklama ünitesi.
 

T


tahmini ayrılış saati (estimated time for departure, ETD): mekanı teslim etmek için öngörülen zaman.

tahmini varış saati (estimated time of arrival, ETA): mekanı teslim almak için öngörülen zaman.

takip spotu (follow spot): özellikle bir kişiyi veya bir objeyi ön plana çıkararak, o anda seyircinin görebileceği diğer ayrıntıları geri plana atmak, seyircinin dikkati çekmek için kullanılan projektör.

takip spotu operatörü (follow spot operator): takip spotunu etkinlik sırasında kullanan görevli.

tam pansiyon (full board): sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği dâhil olan konaklama türü.

tanıtım gezisi (familiarisation trip): kongre sektörü profesyonellerine bir destinasyonu, mekanları, turistik yerleri, satıcıları ve tedarikçileri tanıtmak için ücretsiz ya da indirimli olarak düzenlenen gezi.

taşıyıcı (carrier): yolcu ve yük taşıması ile sorumlu olan kuruluş.

tavan yüksekliği (ceiling height): yerden tavana kadar kullanılabilir yükseklik. Salonun farklı yerlerinde değişik yükseklikler söz konusu olabilir, sarkıt avize gibi engeller bulunabilir; ancak sahne kurulumu için sadece kullanılabilir yükseklik esas alınır.

tek kişilik oda (single room, SGL): tek kişinin kaldığı oda.

tek kişilik oda farkı (single supplement): çift kişilik odada, tek kişi konaklandığında alınan fazladan ücret.

tek yatak (single bed): tek kişilik yatak.

teknik çizim programı (computer-aided drafting, CAD): teknik ölçekli çizimler oluşturmak için kullanılan yazılım. İki boyutlu çizimler veya üç boyutlu modeller oluşturmak için kullanılır.

telekobik platform (genie scissor lift): hareketli ve 1-3 kişiyi kaldırmak için kullanılabilecek asansör benzeri aygıt. Tırmanışçı ya da diğer teknisyenler tarafından odadaki yüksek noktalara erişmek ve donanımda ayarlamalar yapmak için sıklıkla kullanılır.

telekonferans sistemi (conferencing systems): birbirinden uzak ama bir iletişim sistemi ile bağlantılı kişiler arasında canlı konferans. Projeksiyon, monitör ekranları, bilgisayarlar, uydu bağlantı video ve ses kayıttan yürütme aygıtları ve daha fazlasını içerebilir.

temizlik bedeli (cleaning fee): bazı mekanlarda etkinlik sonrası yapılan temizlik için tahsil edilen ücret.

ters ışık (backlight): bir öznenin arkadan aydınlatılması; öznenin arka plandan ayrıştırılmasını sağlamak amaçlı yapılan dolgu ışığı.

tesis içi hizmetler (in-house services): mekan tarafından sağlanan hizmetler.

teşvik gezisi (incentive tour): kuruluşların kendi personeli veya iş ilişkisi içinde olduğu kuruluşların yönetici ve çalışanlarına yönelik teşvik ve ödül amacıyla yaptığı her türlü geziler.

tiyatro düzeni (auditorium / theatre style seating): sandalyelerin (ve masaların) sahneye bakan sıralar halinde yerleştirilmiş oturma düzeni.

transfer (transfer): bir şeyi bir yerden başka bir yere geçirme, taşıma ya da götürme. Genellikle tur süresince, yolcuların bir havalimanından otele, otelden havalimanına götürülmesine denir.

transit (transit): yolcunun, bir ülke veya şehirden, beklemeksizin ya da kısa bir süre içinde uçak, vapur, tren gibi araç değiştirmek suretiyle geçişi.

tur operatörü (tour operator): bir seyahat programını taşıt, konaklama, yeme-içme, eğlence, rehberlik, şehir turları dâhil olmak üzere tek fiyat üzerinden hazırlayan ve perakendeci seyahat acenteleri ya da tarifeli hava yolu kuruluşlarıyla pazarlayan kişi veya kuruluş.

turizm (tourism): asıl ikametgâhı dışındaki başka bir yere eğlence, tatil, kültür, arkadaş ve akraba ziyareti, aktif spor, toplantı, görev, iş, öğrenim, sağlık, transit vb. amaçlarla seyahat etmenin doğurduğu olayların bütünü.

tüm yönlü (omni-directional): tüm yönlerden gelen seslere eşit şekilde duyarlı pick-up pattern.
 

U


u masa yerleşimi (horseshoe seating): u şeklinde bir araya getirilmiş masa yerleşimi.

upgrade (upgrade): misafirlere veya yolculara, rezervasyonlarından daha üst sınıf bir ürün ya da hizmetin fazladan ücret alınmaksızın sunulması. Daha iyi bir konaklama ünitesine aktarma, daha üst bir sınıfta seyahat ettirme gibi.

uygulama ilkeleri (code of practice): belirli bir sektörde, iş faaliyetlerinin nasıl yürütüleceğine dair enformel kurallar.
 

Ü


ücret (fee): ödenecek tutar

ücretsiz (free of charge): herhangi bir ödeme yapmadan, bedava.

üç boyutlu ses (surround sound): üç boyutlu ses veya İngilizce adıyla ‘environmental audio’ veya ‘surround sound’. Seslerin geliş yönlerini gerçekçi bir şekilde ayarlama teknolojisidir. Ör. kullanıcının arkasından gelmesi gereken su sesi, gerçekten de arkasından geliyormuş gibi sağlanır. 

üç kişilik oda (triple room, TRP): genelde çift kişilik odaya ek yatak yerleştirilerek oluşturulur.
 

V


video projeksiyon (front projection): bir projektör ünitesi ve ayrı bir perde içeren projeksiyon sistemi. Projektör ekranın önünde bulunur ve genellikle tavana veya arka duvardan birkaç metre uzağa monte edilir.

VIP (VIP): Very Important Person’ın (çok önemli kişi) kısaltması.

vize (visa): yurtdışı seyahatlerde, gidilecek ülkeye giriş izni.

voucher (voucher): 1 tur operatörü veya seyahat acentesi tarafından hazırlanan ve konaklama, transfer, yemek vb. aldığı hizmetler karşılığında yolcuya teslim edilen belge. Bu belge, misafir tarafından servis sağlayıcıya teslim edilir. 2 aldığı hizmetler karşılığında para yerine verilen ve tur operatörü veya seyahat acentesinin ödeme taahhüdünü taşıyan belge. Kupon (coupon) olarak da adlandırılır.

vurgu ışığı (accent light): sahnedeki bir öğeyi öne çıkarmak için kullanılan aydınlatma. Vurgu ışık gücü ve / veya renkle yapılabilir.
 

Y


yaka ipi (lanyard): yaka kartı gibi eşyaları taşımak için boyna takılan ve çoğunlukla baskılı şerit.

yaka mikrofonu (lavalier microphone): konuşmacının giysisine iliştirilebilen küçük mikrofon.

yan oturumlar (break-out sessions): bir mekanda, ana oturumlar dışında aynı anda ve birbirine paralel olarak gerçekleştirilen oturumlar. 

yan salon (breakout room): bir mekanda, ana oturumlar dışında yan oturumlar için kullanılabilen küçük oda.

yarım pansiyon (half board, HB): yatak ve kahvaltının yanında öğle veya akşam yemeklerinden birini içeren konaklama.

yemek servis sağlayıcı (caterer): talep üzerine çeşitli mekanlarda yiyecek ve içecek sağlayan tedarikçi. Bu tedarikçiler, bazı kiralık mekanlarda tek servis sağlayıcı olarak hizmet vermek üzere sözleşmeli olabilirler.

yemek servisi (catering): yiyecek ve içecek temini ve hizmeti.

yetişkin (adult): seyahat hizmetlerinden yararlanmak için tam ücret ödemesi gereken kişi.

yiyecek ve içecek (food & beverage, F&B): hizmet odaklı konaklama sektörünün bir parçasıdır. Bu hizmetler oteller gibi turizm tesisleri tarafından verilebileceği gibi bağımsız bir iş olarak da yapılabilir. Yiyecek ve içecek hizmetleri hazırlık, misafirleri karşılama ve yerleştirme, sipariş alma, faturalama, tahsilat ve misafirler gittikten sonra gerçekleştirilen işler gibi geniş bir görev yelpazesini kapsar. Otellerin çoğunda birden fazla yiyecek ve içecek hizmeti sunulur. Bunlar arasında restoran, lounge, kafe, oda servisi, bar, restoran, resepsiyon, dış katering servisi sayılabilir.

yolcu kuponu (passenger coupon): biletin yolcuların kendi kayıtları için kullanabileceği, fatura olarak sayılan kısmı.

yönlendirme (panosu) (directional signage): yönlendirme tabelası olarak da bilinen delegelere ve/veya konuklara nereye gideceklerini bildiren görsel obje. Harita ya da yönlendirme işareti şeklinde olabilir.

yönlendirme / yönlendirme panosu (signage / sign board): kendi başına ayakta durabilen ve event alanlarına ulaşma için bilgi veren pano.

yüksek çözünürlüklü multimedya arayüzü  (high-defınition multimedia interface): ses ve video verilerini tek bir kabloda iletmek için kullanılan dijital arayüz.

yüksek sezon (high season): turizm sektöründe otellerin en dolu olduğu dönem. Ayrıca bkz. düşük sezon.
 

Z


zaman sınırı (dead line): iptal süresi. Opsiyon süresinin bitiş tarihi ile misafirin geliş günü arasındaki süre.

zorunlu seyahat sigortası (travel health insurance): paket tur kapsamında müşteriye taahhüt edilen hizmetlerin, acentenin iflası da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde sağlanmamasından kaynaklanabilecek sorumluluklarını kapsayan sigorta.

 

 

CEO Event Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.

EVENT TERMİNOLOJİSİ

Event a. İng. 1. profesyonel olarak planlanıp yönetilen kamusal veya sosyal aktiviteler bütünü.

ANA SAYFAYA DÖN